Edukon kiinalaisopiskelijoille suunnattu lähihoitajakoulutus on niin sanottu tilauskoulutus, joka on tutkintovientiä. Koulutus toteutetaan hyvässä yhteistyössä T&D Finnish Education Oy:n kanssa, jolla on tuntemusta kiinan kielestä ja kulttuurista sekä lähihoitajakoulutuksesta. Edukossa on parhaillaan 29 kiinalaista tutkintovientiopiskelijaa. Opiskelijat maksavat opiskelunsa ja oleskelunsa itse, joten oli tärkeää markkinoida sellaista koulutusta, jolla olisi helppo työllistyä missä päin maailmaa tahansa, Edukon koulutusliiketoiminnan päällikkö Sarianna Manselius toteaa. – Toivomme kuitenkin, että tutkinnon suorittaneet jäävät tänne työskentelemään.
Opetusta on suomen ja englannin kielellä. Valviran rekisteriin pääseminen edellyttää todistusta ammatillisen tutkinnon suorittamisesta suomen tai ruotsin kielellä. Suomen laki mahdollistaa opiskelijoille kolmenkymmenen tunnin työskentelyn viikossa opintojensa aikana. Tämä on heille erinomainen mahdollisuus saada työkokemusta ja ansioita.
Opettajana toimii sotealan ammattilainen, TTM Mari Pynnönen, joka on myös asunut perheensä kanssa Kiinassa. Mari hallitsee sekä ammattialan että tuntee kiinalaisen kulttuurin.
Opiskelijat työharjoittelussa
Kyselimme ryhmän opiskelijoilta Dongrulta ja Niniltä heidän kuulumisiaan työharjoittelupaikoissa.
Dongru on juuri suorittanut sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon ikääntyvien osallisuuden edistämisen näytön. Hän kertoo jännittävänsä ensi viikolle sovittua arviointikeskustelua, jonka perusteella arvosana (1–5) lopulta määräytyy. Dongru on aikaisemmassa harjoittelussa jo tehnyt onnistuneesti kasvun ja osallisuuden edistämisen -osan näytön. Harjoittelu on sujunut kaikin puolin hyvin. Dongrun mielestä harjoittelussa parasta on ollut ikäihmisten kohtaaminen ja heidän kanssaan toimiminen. Vaikeinta puolestaan on ollut suomen kielen puhuminen. Myös työnantaja on ollut tyytyväinen, sillä Dongrulle on tarjottu kesätyötä harjoittelupaikasta!
Ninilläkin on parhaillaan harjoittelussa käynnissä ikääntyvien osallisuuden edistämisen näyttö. Ensimmäinen tutkinnon osan näyttö on jo ehditty arvioida. Nini kertoi jännittäneensä arviointia niin, että unohti asioita, joita oli suunnitellut arviointikeskustelussa kertovansa. Siitä huolimatta arviointi meni hyvin! Harjoittelujakso on sujunut hienosti ja Ninin mukaan parasta jaksolla on ollut se, kuinka hyvin ja kärsivällisesti työpaikkaohjaajat ja työyhteisö ovat häntä ohjanneet. Vaikeinta on hänen mukaansa ollut suomen kielen puhuminen ja ymmärtäminen. Ninikin on saanut kesätöitä harjoittelupaikastaan.
Paras palaute on työllistyminen
Opettaja Mari Pynnönen kertoo, että opiskelijat etenevät opinnoissaan kukin omaan tahtiinsa ja jokaiselle pyritään löytämään yksilöllisesti paras tapa opiskella ja onnistua. Joukkoon mahtuu paljon positiivisia yllätyksiä ja hienoja onnistumisia! Useimmilla opiskelu on nousujohteista. Osa ensimmäisestä tutkintoviennin kiinalaisryhmästä on tehnyt jo kahden tutkinnon osan näytöt ja heillä on nyt mahdollisuus työskennellä hoiva-avustajana. Se edistää paljon kesätöiden hankkimista. Marin mielestä paras palaute sekä opiskelijoille että opettajalle on harjoittelun jatkoksi tarjottu kesätyö.
Opiskelijan etenemiseen ja näyttöjen suorittamiseen vaikuttaa ammatillisen osaamisen lisäksi suomen kielen taito. Näytöt annetaan suomen kielellä, mikä tietysti jännittää suurinta osaa opiskelijoista. Täydellistä kielitaitoa emme voi odottaa, mutta varmistamme, että työskentely on turvallista. Harjoittelun jälkeen opiskeluja jatketaan taas koulussa ja seuraavat harjoittelut häämöttävät vasta kesäloman jälkeen syksyllä.