Suomessa on suuri hoitajapula ja länsimaalainen lääketiede kiinnostaa kiinalaisia. Tässä oli lähtökohta Edukon ja pääkaupunkiseudulta olevan T&D Finnish Education Oy:n suunnitelmille aloittaa koulutusvienti. Asiaa edisti, että Eva Wirén, yksi T&D Finnish Education Oy:n omistajista, on taustaltaan kiinalainen. Hänen tuntemuksensa kiinalaisesta kulttuurista sekä kiinan kielen osaamisesta avasivat ovet yhteistyölle.
– Opiskelijat maksavat opiskelunsa ja oleskelunsa itse, joten oli tärkeää markkinoida sellaista koulutusta, jolla olisi helppo työllistyä missä päin maailmaa tahansa, Edukon jatkuvan oppimisen koulutusjohtaja Leena Kaivola kertoo. – Aika näyttää jäävätkö he Suomeen opintojen jälkeen, vai palaavatko takaisin kotimaahansa.
Halukkuus ylitti odotukset
Kiinassa on markkinointiverkosto, jossa on T&D Finnish Education Oy:n yhteistyökumppaneita. Nämä ovat eri puolilla Kiinaa, joten markkinointi kattoi useita alueita ja jopa miljoonia ihmisiä.
Elokuussa järjestettyjen pääsykokeiden jälkeen alkoivat suomen kielen harjoitukset verkossa Edukon opettaja Riikka Tupamäen johdolla. T&D Finnish Education Oy auttoi opiskelijoita matkustusasiakirjojen ja -lupien hankinnassa. Ensimmäinen kiinalaisryhmä aloitti lähiopiskelun Suomessa tammikuun lopussa, jolloin kuusitoista kiinalaista saapui talviseen Kouvolaan.
– Kouvolan Asunnot Oy vuokrasi tulijoille asunnot, joihin he olivat hyvin tyytyväisiä, Leena Kaivola kertoo. – Osalla oli mukanaan myös perhettä, josta lapset aloittivat tammikuussa koulussa tai varhaiskasvatuksessa. Kouvolan kaupunki organisoi kouluasiat erinomaisen hienosti ja joustavasti.
Opetus hoidetaan aluksi pääosin englanniksi, mutta suomen kieltä opiskellaan koko ajan. Koulutuksen lopussa opiskelijoiden kielitaitotason tulee olla B2.1, että heidät voidaan lisätä Valviran rekisteriin. Näin he saavat luvan toimia Suomessa lähihoitajina. Opettajana toimii sotealan ammattilainen, TTM Mari Pynnönen, joka on myös asunut perheensä kanssa Kiinassa pari vuotta. Mari sekä osaa opetettavan asian että tuntee kiinalaisen kulttuurin. Suomen laki mahdollistaa opiskelijoille kolmenkymmenen tunnin työskentelyn viikossa opintojensa aikana. Tämä on heille erinomainen mahdollisuus talouden näkökulmasta, ja jotkut ovatkin jo löytäneet itselleen työpaikat.
Selkeitä tulevaisuuden suunnitelmia
Huiging Zhu (kuvassa vasemmalla) ja Yuru Feng kertoivat, että heillä molemmilla asuu sukulaisia Suomessa, jotka auttoivat heitä päätöksessä muuttaa opiskelemaan lähihoitajaksi Kouvolaan.
– Tätini asuu Helsingissä, joka on auttanut minua tietyissä käytännön asioissa. Olen aina halunnut terveydenhoitoalalle, koska vanhempani ovat lääkäreitä. Siksi halusin käyttää hyväkseni tämän mahdollisuuden, koska Kiinassa sitä ei minulla ollut, koska olen jo tämän ikäinen, Huiging aloitti.
– Kiinassa ei ole samanlaista aikuiskoulutusjärjestelmää kuin täällä Suomessa, opettaja Mari Pynnönen selventää.
– Juuri niin, Huiging nyökkää. – Koulutus on ollut laadukasta ja opettajat todella ammattitaitoisia sekä mukavia. Asun Myllykoskella. Kaikkialla on mukavan hiljaista ja pääsen linja-autolla hyvin kouluun, jossa olen viihtynyt todella hyvin. Kesällä menen lomalle takaisin Kiinaan ja tulen takaisin kuusivuotiaan poikani kanssa. Olen vakavissani suunnitellut, että jään Suomeen, mutta kieli vähän jännittää.
– Sama juttu, Yuru naurahtaa. – Suomen kieli tuntuu ainakin näin alussa hyvin vaikealta. Tosin veljeni on asunut Helsingissä jo parikymmentä vuotta ja puhuu suomea tosi hyvin. Täytyy pyytää häneltä apua. Asun opiskelija-asunnossa, jossa on paljon ulkomaalaisia, joten suomea ei pääse harjoittelemaan kovin paljoa vapaa-ajalla.
– Tässä ryhmässä on useita, joilla on jokin side Suomeen, Pynnönen toteaa. – Useat opiskelijat suunnittelevat jäävänsä Suomeen ja siksi kielen opiskeluun on hyvä motivaatio. Useat ovat jo oppineet paljon, mutta opetuksessa on vielä pakko käyttää osittain englantia.
– Voi olla, että muutan vielä johonkin toiseenkin maahan, Yuru sanoo. – Olen vasta 23-vuotias ja haluan nähdä maailmaa ja sivistää itseäni. Tosin Suomessa sairaanhoitajien työllisyystilanne on hyvä ja työluvan saaminen on helppoa, kun on valmistunut suomalaisesta koulusta, joten voi olla, että jään sittenkin tänne. Koulutus täällä on todella hyvää ja jatkomahdollisuuksia on useita. Koulutus räätälöidään jokaiselle oppilaille sopivaksi. Sen lisäksi koulutus on hyvin interaktiivista, kun taas Kiinassa on hyvin paljon sitä, että opettaja puhuu ja oppilaat kuuntelevat.