FabLab

Etusivu  /  Palvelut  /  FabLab

FabLab tarjoaa mahdollisuuksia 3D-tulostukseen, laser- ja tarraleikkaukseen sekä tarkkuusjyrsimen käyttöön. Käynti Utinkatu 85:n puoleiselta sisäpihalta ovikelloa käyttäen. FabLab on avoinna keskiviikkoisin klo 12:00-16:00.

Mikä on FabLab?

FabLab, pidemmältä nimeltään ”fabrication laboratory”, on kansainvälinen verkosto vapaasti käytettävissä olevia työskentelytiloja, joissa asiasta kiinnostuneet pääsevät kokeilemaan, oppimaan ja tekemään itse erilaisia projekteja, esimerkiksi oman idean pohjalta prototyyppiä, itse tehtyjä varaosia tai taiteellisia luomuksia. Työtiloissa on käytettävissä 3D-tulostimia, laser- ja tarraleikkureita ja tietokoneohjattuja jyrsimiä. Verkoston pääperiaatteina on tarjota samankaltaiset työtilat kaikkialla maailmassa ja avoin, vapaasti käytettävissä oleva dokumentointi tehtyihin projekteihin. Näin missä tahansa fablabissa tehty projekti on toistettavissa muissa fablabeissa.

FabLab on perustettu yhteistyössä Lappeenrannan Sampo-ammattiopiston DigiLuovaAmon kanssa, ja toimii yhteistyössä Suomen ja Pohjoismaiden fablab -verkostojen kanssa. Edukon FabLab noudattaa kansainvälisen Fab Charter:in säädöksiä.

Edukon FabLabin tavoitteena on tehdä ja edistää yhteistyötä Kouvolan alueen yritysten, yhteisöjen sekä oppilaitosten välillä.

DSC_0158

Edukon FabLab

FabLabi:ssa on pöytätilaa isommankin projektin valmistamiseen tai pienryhmän opetukseen. Periaattena on, että opiskelijoille ja yksityshenkilöille ohjaus ja koneiden käyttö on maksutonta; maksua peritään FabLabin varastoista käytetyistä materiaaleista. Hinnoittelu perustuu esimerkiksi 3D-printeissä slicer-ohjelman arvioon materiaalinkulutuksesta. Omien materiaalien käyttö on mahdollista muutamia poikkeuksia lukuunottamatta (esimerkiksi ehdoton ei PVC-muovin/keinonahan työstöön.)

Käytettäviä koneita:

  • Creality Ender 3D-tulostimia
    • 2 kappaletta Ender 6
    • 4 kappaletta Ender 5
  • Epiloglaser 24” (n. 600 x 300 mm) 50W CO2 laser-kaiverrin/leikkuri
  • Roland GS-24 tarraleikkuri
  • Roland Monofab SRM-20 tarkkuusjyrsin.

Tiloissa ei ole yleiskäyttöön tarkoitettuja tietokoneita, vaan toimimme BYOD (Bring Your Own Device) -periaatteen mukaisesti – eli jos mallisi tarvitsee hienosäätöä tai korjausta työstön aikana, tuothan oman koneesi. 3D-printtereiden ohjaukseen käytämme ilmaista Ultimaker Cura slicer -ohjelmaa. Tarraleikkuria ja laseria ohjataan kuten tulostinta; ohjauskoneelta löytyy useampia ilmaisia, kuten (Blender3D, Inkscape) ja maksullisia (Adobe:n) ohjelmistoja, joilla avautuvat yleisimmät rasteri ja vektori-tiedostomuodot. Oppilaitoksen integraation johdosta suosimme Rhino3D-ohjelmistoa.

Ota yhteyttÄ

hae sivustolta