Fab Lab

Fab Lab tarjoaa mahdollisuuksia 3D-tulostukseen, laser- ja tarraleikkaukseen sekä tarkkuusjyrsimen käyttöön. Käynti Utinkadun puoleiselta sisäpihalta ovikelloa käyttäen (katso kartta). Fab Lab on avoin kaikille tiistaisi  klo 14-19 ja keskiviikkoisin 16-19. Lisäksi opiskelijoita ohjataan keskiviikkoisin klo 12-16.

 

Mikä ihmeen Fab Lab?

Fab Lab, pidemmältä nimeltään ”fabrication laboratory”, on kansainvälinen verkosto vapaasti käytettävissä olevia työskentelytiloja, joissa asiasta kiinnostuneet pääsevät kokeilemaan, oppimaan ja tekemään itse erilaisia projekteja, esimerkiksi oman idean pohjalta prototyyppiä, itse tehtyjä varaosia tai taiteellisia luomuksia. Työtiloissa on vapaasti käytettävissä 3D-tulostimia, laser- ja tarraleikkureita ja tietokoneohjattuja jyrsimiä. Verkoston pääperiaatteina on tarjota samankaltaiset työtilat kaikkialla maailmassa ja avoin, vapaasti käytettävissä oleva dokumentointi tehtyihin projekteihin. Näin missä tahansa fab labissa tehty projekti on toistettavissa muissa fab labeissa.

Fab Lab on perustettu yhteistyössä Lappeenrannan Sampo-ammattiopiston DigiLuovaAmon kanssa, ja toimii yhteistyössä Suomen ja Pohjoismaiden fab lab -verkostojen kanssa. Edukon Fab Lab noudattaa kansainvälisen Fab Charter:in säädöksiä.

Fab Lab pyrkii tekemään ja edistämään yhteistyötä Kouvolan alueen yritysten, yhteisöjen sekä oppilaitosten välillä.

Edukon Fab Lab

Fab Labissa on pöytätilaa isommankin projektin valmistamiseen tai pienryhmän opetukseen. Periaattena on, että opiskelijoille ja yksityshenkilöille ohjaus ja koneiden käyttö on maksutonta; maksua peritään Fab Labin varastoista käytetyistä materiaaleista. Hinnoittelu perustuu esimerkiksi 3D-printeissä slicerin arvioon materiaalinkulutuksesta. Omien materiaalien käyttö on mahdollista muutamia poikkeuksia lukuunottamatta (esimerkiksi ehdoton ei PVC-muovin/keinonahan lasertyöstöön.)

Käytettäviä koneita:

  • Creality Ender 3D-printtereitä
    • 2 kappaletta Ender 6
    • 4 kappaletta Ender 5
  • Epiloglaser 24” (n. 600 x 300 mm) 50W CO2 laser-kaiverrin/leikkuri
  • Roland GS-24 tarraleikkuri
  • Roland Monofab SRM-20 tarkkuusjyrsin.

Tiloissa ei ole yleiskäyttöön tarkoitettuja tietokoneita, vaan toimimme BYOD-periaatteen mukaisesti – eli jos mallisi tarvitsee hienosäätöä tai korjausta työstön aikana, tuothan oman koneesi. 3D-printtereiden ohjaukseen käytämme ilmaista Ultimaker Cura slicer -ohjelmaa. Tarraleikkuria ja laseria ohjataan kuten tulostinta; ohjauskoneelta löytyy useampia ilmaisia ja maksullisia ohjelmistoja, joilla saa auki yleisimmät rasteri ja vektori-tiedostomuodot. Oppilaitoksen integraation johdosta suosimme Rhino3D-ohjelmistoa.

Sijainti

Ota yhteyttä

hae sivustolta