Tekstiili- ja muotiala on rakennemuutosala. Euroopan unionin strategian (2022) mukaan EU:n markkinoille saatettavien tekstiilituotteiden tulisi olla vuoteen 2030 mennessä pitkäikäisiä ja kierrätettäviä, laadukkaita ja kohtuuhintaisia, valmistettu suurelta osin kierrätyskuiduista, eivät sisällä vaarallisia aineita ja ne on valmistettu sosiaalisia oikeuksia ja ympäristöä kunnioittaen. Taloudellisesti kannattavia uudelleenkäyttö- ja korjauspalveluja tulee olla laajalti saatavilla. Tämä siirtymä tuo alalle uusia työtehtäviä ja osaamistarpeita.
Vuoden 2023 alusta voimaan tullut jätelakimuutos on antanut sysäyksen tekstiilien keräykselle. Poistotekstiilien keräämisessä, lajittelussa ja kierrätyksessä on haasteita. Haasteeksi on noussut esimerkiksi kierrätyspisteisiin tuotavien tuotteiden sopimattomuus, likaisuus, kosteus ja tuholaisongelmat. Pahimmassa tapauksessa tämä johtaa suureen määrään seka-/loppujätettä, johon joutuu myös uusioraaka-aineeksi kelpaavia poistotekstiilejä. Suomen tekstiili ja muodin (2021) mukaan Suomessa jopa 60 % poistotekstiileihin päätyvistä tuotteista päätyy seka-/loppujätteeksi.
Tässä Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (Jotpa) rahoittamassa TYYKI – työtä ja kestävää kilpailukykyä tekstiilikierrosta -hankkeessa tutkittiin, mitä uusia ammatteja, työtehtäviä, tehtäväkuvia, työprosesseja ja osaamistarpeita tekstiilien kerääminen, käsittely, uusiokäyttö ja -tuotanto synnyttää. Tutkimus tehtiin haastattelemalla tekstiilikiertoon liittyvän työelämän kuuden (6) toimijan kahtatoista (12) työntekijää. Haastatteluista saadut tiedot yhdistettiin aineistoksi ja ryhmiteltiin. Tuloksena saatiin mallinnuksia nykyistä paremmin toimivasta tekstiilikierrosta, tietoa uusista työtehtävistä ja osaamistarpeista koulutuskokonaisuuksien suunnittelua varten.
Tutkimuksen tulosten mukaan tekstiilikierron osaamista tarvitaan koko tekstiilikierrossa keräyksen, lajittelun ja kierrätyksen lisäksi. Uuden osaamispalvelun perustaksi laadittiin tekstiilikierron koulutusmalli. Tekstiili- ja muotialan osaamista tarvitaan edelleen, vaikka tekstiilien teollinen tuotanto on Suomessa vähäistä. Ilmastonmuutoksen hidastamiseen ja kestävään kehitykseen tähtäävät Euroopan Unionin ja Suomen kansalliset strategiset tavoitteet edellyttävät, että tekstiilialan koko arvoketju muuttaa toimintaansa merkittävästi. Muutos synnyttää uusia prosesseja ja liiketoimintaa, jossa tarvitaan uutta osaamista.
Lisätietoja:
Minna Parkko, TYYKI-hankekoordinaattori. minna.parkko@eduko.fi, puh. 040 869 9400