Ajoneuvoalan perustutkinto

Automaalari

Automaalarina maalaat ajoneuvoja. Työ on käytännönläheistä ja vaatii riittävää fyysistä kuntoa. Opinnoissasi teet pinta, osa- ja korjausmaalauksia metalliin, alumiiniin ja muoviin. Hallitset automaalauksen kaikki työvaiheet kokonaisuudessaan. Työhösi kuuluu myös asiakaspalvelu ja kustannuslaskenta. Osaat sävyttää värit sekä tehdä paikka- ja häivytysmaalaukset. Tunnet alan tietotekniset laitteet ja värinmittaus kameran. Tarvitset asiakaspalvelu- ja käden taitojen lisäksi ripauksen taiteellisuutta ja luovuutta.

Automaalarina hallitset maalauskohteen puhdistuksen, suojauksen, pohjustuksen, esikäsittelyn, ruostesuojauksen, maalauksen ja kiillotuksen. Tunnet eri pintamaalausmenetelmät ja -materiaalit. Osaat irrottaa, merkitä ja asentaa korin osat. Tunnet myös auton perusrakenteen ja turvalaitteet. Osaat työskennellä turvallisesti hybridiajoneuvojen kanssa. Tiedät eri korjaustavat muovisille korin osille ja osaat esikäsitellä, pohjustaa ja pintamaalata ne. Tunnet korin eri metallit ja liitosmenetelmät ja niihin sopivat korjausmenetelmät. Hallitset lommon oikaisun, hitsauksen perusteet. Osaat myös vaihtaa auton tuulilasin ja korjata kiveniskemän siitä. Osaat kierrättää rikkoutuneet ja irroitetut osat oikein. Tunnet myös auton yleisimmät alusta-, moottori- ja sähkölaiterakenteet ja osaat tehdä niiden perushuollot. Lisäksi osaat maalata myös erikoismaalaukset ja raidoitukset. Ajoneuvon kalvotus ja teippauskaan ei ole sinulle ongelma.

Automaalarina työskentelet itsenäisesti, osaavien ammattilaisen kanssa. Alan tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä autoalan palvelujen kysyntä kasvaa jatkuvasti.

Opiskelemaan voit hakea kevään yhteishaussa ja jatkuvassa haussa.

Kenelle automaalarin työ sopii

Automaalarin työ sopii kaikille ajoneuvoalasta ja ajoneuvojen huoltotoiminnasta kiinnostuneille.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Ajoneuvoalan perustutkinnon suoritettuasi valmistut automaalariksi. Koulutus antaa jatko-opiskeluoikeuden korkeakouluun.

Opiskelutapa

Opiskelu on teorian ja käytännön oppimista oppilaitoksen omassa ajoneuvokorjaamossa sekä työssäoppimista ulkopuolisissa korjaamoissa. Osa opiskeluista voi tapahtua verkossa.

Tutkinnon tarkempi sisältö on kuvattu ePerusteissa (opintopolku.fi)

Hinta

Ammatilliset perustutkinnot ovat oppivelvollisuusikäisille opiskelijoille maksuttomia. Muut opiskelijat kustantavat itse opiskeluihin liittyvät työvälineet, tavarat ja kirjallisuuden. Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella.


hae sivustolta