Ajoneuvoalan perustutkinto

Automekaanikko, Automaalari

Ajoneuvoalan perustutkinnossa kehität osaamistasi erilaisten moottoriajoneuvojen huollossa, korjaamisessa tai maalaamisessa Edukon korjaamossa asiakastöiden parissa opettajien ohjauksessa. Meillä opit tuntemaan erilaisten ajoneuvojen perustekniikan ja osaat tulevaisuudessa soveltaa taitoja eri merkkien, vuosimallien ja materiaalien välillä.

Asennuksiin, korjauksiin ja huoltotöihin liittyviä tyypillisiä työpaikkoja ovat auto- ja autotarvikeliikkeet, autokorjaamot ja huoltoasemat. Automekaanikoilla, autokorimekaanikoilla ja automaalareilla on varsinaisten korjaamotöiden lisäksi valmiudet työskentelyyn autoteollisuudessa ja esimerkiksi erilaisia ajoneuvokoreja, erikoisajoneuvoja ja asuntovaunuja valmistavassa teollisuudessa.

Opiskelemaan voit hakea kevään yhteishaussa ja jatkuvassa haussa.

Kenelle

Kaikki ajoneuvoalasta ja ajoneuvojen huoltotoiminnasta kiinnostuneet.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Ajoneuvoalan perustutkinnon suoritettuasi valmistut autokorimekaanikoksi, automaalariksi, automekaanikoksi tai varaosamyyjäksi. Koulutus antaa jatko-opiskeluoikeuden korkeakouluun.

Opiskelutapa

Opiskelu on teorian ja käytännön oppimista oppilaitoksen omassa ajoneuvokorjaamossa sekä työssäoppimista ulkopuolisissa korjaamoissa. Osa opiskeluista voi tapahtua verkossa.

Tutkinnon sisältö

Ajoneuvotekniikan osaamisala

Automekaanikko

  • Automekaanikot tekevät henkilö- ja pakettiautojen määräaikaishuoltoja ja etsivät ja korjaavat autojen toiminnassa ilmaantuneita vikoja. He osaavat määrittää yleisimmät henkilöautojen alusta- ja hallintalaitteiden viat sekä moottorin, vaihteiston ja voimansiirron vikoja. Automekaanikot tekevät myös sähkö- ja polttoainejärjestelmien huoltoja, vianmäärityksiä ja korjauksia.

Diagnoosimekaanikko

  • Diagnoosimekaanikon opinnoissa keskitytään erityisesti ajoneuvojen sähköisten järjestelmien osaamiseen. Diagnoosimekaanikkojen tarve kasvaa tulevaisuudessa sähköautojen yleistyessä.

Myynnin osaamisala

Varaosamyyjä

  • Tutkinnon suoritettuasi voit työskennellä merkkiliikkeiden tai muun varaosakaupan asiakaspalvelutehtävissä ja voit olla erikoistunut kevyen tai raskaan ajoneuvokaluston, moottoripyörien, työkoneiden, pienkoneiden, rengasliikkeiden yms. varaosapalveluun. Ajoneuvoteollisuudesta ja Puolustusvoimiltakin löytyy varaosamyyjälle soveltuvia tehtäviä.

Vauriokorjauksen osaamisala

Autokorimekaanikko

  • Autokorimekaanikko osaa korjata ja huoltaa vaurioituneita autoja. Hän osaa käyttää erilaisia korinkorjausmenetelmiä sekä tuntee auton pintakäsittelyyn liittyvät asiat. Hän osaa selvittää kolarivaurion korjattavuuden ja korjaukseen liittyvät säädökset. Hän osaa ammatissa tarvittavat hitsaukset ja muut liitokset, ohutlevytyöt sekä metallien ja muovien liimaukset. Autokorimekaanikko osaa tehdä ajoneuvon runko- ja korirakenteiden mittauksia, kolari- ja ruostevauriokorjauksia, muutos- ja rakennetöitä sekä niihin liittyviä asennustöitä. Hän osaa valita ja käyttää alan työkaluja, oikeita työmenetelmiä ja valita käytettävät materiaalit kohteen mukaan. Hän varmistaa, että työn lopputulos vastaa työlle asetettuja vaatimuksia.

Automaalari

  • Automaalarina tehtäviisi kuuluu autojen maalaaminen. Opinnoissasi erikoistut erilaisten materiaalien pintakäsittelyihin, perusmaalaukseen ja korjausmaalaukseen. Tutkinto antaa sinulle valmiudet hallita pintamaalauksen työvaiheet, osaamisen sekoittaa ja sävyttää värit sekä tehdä paikka- ja häivytysmaalaukset. Työssäsi tarvitset asiakaspalvelu- ja käden taitojen lisäksi ripauksen taiteellisuutta ja luovuutta. Automaalarina osaat osaa irrottaa, merkitä ja kiinnittää korin osat ja tehdä esikäsittelytyöt, auton suojauksen, pohjustustyöt ja ruosteenpoiston. Tunnet korin muovilaadut ja niihin sopivat korjausmenetelmät, esikäsittely-, puhdistus-, pohjustus- ja pintamaalausmateriaalit ja -menetelmät.

Tutkinnon tarkempi sisältö on kuvattu ePerusteissa (opintopolku.fi)

Hinta

Ammatilliset perustutkinnot ovat oppivelvollisuusikäisille opiskelijoille maksuttomia. Muut opiskelijat kustantavat itse opiskeluihin liittyvät työvälineet, tavarat ja kirjallisuuden. Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella.


hae sivustolta