Aloittavan viljelijän koulutus

Maatalousalan perustutkinnon osatutkinto

Aloittavan viljelijän koulutus antaa tilanpidon jatkamiseen vaadittavan koulutusvelvoitteen. Koulutuksen sisältö suunnitellaan tilakohtaisesti yhdessä kouluttajan kanssa. Opiskelu on monipuolista, monimuotoista ja joustavaa.

Koulutukseen on jatkuva haku. Haastattelussa arvioidaan tutkinnon soveltuvuus hakijalle.

Kenelle

Koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti tuleville maatilan jatkajille ja sukupolvenvaihdoksen tueksi. Henkilökohtaisella suunnitelmalla voidaan myös tehdä muita koulutuskokonaisuuksia maatalouteen liittyen.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Koulutuksen suorittaneella on valmiudet jatkaa omaa maatilaa, tai työllistyä maatilalle. Koko maatalousalan perustutkinnon suorittaminen antaa valmiudet jatko-opintoihin esim agrologiksi (AMK).

Opiskelutapa

Opiskelu koostuu maatilalla työskentelystä, tehtävien teosta, lähipäivistä (5 – 7) sekä osallistumisesta erilaisiin neuvonta- ja koulutustapahtumiin. Opettajat perehdyttävät opiskelijan aihepiirien tehtäviin ja aineistoihin. Tehtäviä voidaan täsmentää opiskelijan oman tilan tarpeiden mukaiseksi. Tarkempi suunnitelma tehtävistä ja koulutustapahtumista tehdään yhdessä ohjaavan opettajan kanssa. Opettajat ohjaavat ja tukevat tehtävien suorittamista sovittuina tapaamisina joko koululla tai maatilalla sekä sähköpostin välityksellä opiskelun edetessä.

Tutkinnon sisältö

Aloittavan viljelijän koulutus muodostuu maatalousalan perustutkinnon kahdesta tutkinnon osasta:

  • Pakollinen tutkinnon osa: maaseutuyrittäminen
  • Valinnaisen tutkinnon osan opiskelija valitsee oman suuntautumisensa mukaan. Tällaisia tutkinnon osia ovat esimerkiksi kasvilajikohtainen tuottaminen, eläinlajikohtainen tuotanto tai hoitaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen tai luomutuotteiden tuottaminen.

Tutkinnon tarkempi sisältö on kuvattu ePerusteissa (opintopolku.fi).

Hinta

Ammatilliset perustutkinnot ovat oppivelvollisuusikäisille opiskelijoille maksuttomia. Muut opiskelijat kustantavat itse opiskeluihin liittyvät työvälineet, tavarat ja kirjallisuuden. Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella.


hae sivustolta