Sisustajan opinnoissa opiskelet verhoilua, verhojen ja muiden sisustustekstiilien ompelua ja valmistusta, puun työstöä, tapetointitöitä sekä koriste- ja efektimaalausta. Opintoihin kuuluu myös sisäpintojen ja huonekalujen maalausta, laatoitusta, lattiapäällysteiden asennusta, kalusteiden ja varusteiden asennusta sekä pieniä rakennustöitä. Opit rakennus- ja kalustepiirustusten lukutaitoa, ymmärrät työselitysten ja suunnittelijoiden ohjeita sekä rakennusalan lainsäädännön mukaan toimimista.
Opiskelemaan voit hakea kevään yhteishaussa ja jatkuvassa haussa.
Kenelle
Sisustusalalla työskentelevältä edellytetään tiimityöskentelyhalukkuutta, kädentaitoja, muoto- ja tyylitajua, hahmottamiskykyä sekä värisilmää. Alan ammattitehtävissä on oltava oma-aloitteisuutta, yhteistyökykyä ja yrittämisen halua.
Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet
Tutkinnon suorittanut on usein moniosaaja, joka suunnittelee ja toteuttaa sisustuskokonaisuuksia asiakkaalle. Sisustajana voit toimia yrittäjänä tai työntekijänä tilojen suunnittelu- ja rakentamistehtävissä, palvelujen suunnittelu- ja toteuttamistehtävissä, teollisessa tuotannossa, asiakaspalvelussa ja myyntityössä. Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Voit jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.
Opiskelutapa
Opinnot ovat pääasiassa lähiopetusta ja opiskelupaikkanasi on Utinkatu 85 toimipiste. Opintoihin kuuluu myös työpaikalla järjestettävää koulutusta, josta osan voi suorittaa myös ulkomailla.
Tutkinnon sisältö
Taideteollisuusalan perustutkinnon, sisustusalan, laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Tutkinnon nimitys on artesaani.
Tutkinnon tarkempi sisältö on kuvattu ePerusteissa (opintopolku.fi).
Hinta
Ammatilliset perustutkinnot ovat oppivelvollisuusikäisille opiskelijoille maksuttomia. Muut opiskelijat kustantavat itse opiskeluihin liittyvät työvälineet, tavarat ja kirjallisuuden. Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella. Tutkintoon kuuluu tulityökortin suorittaminen.
Koulutukseen haetaan yhteishaussa ja jatkuvassa haussa. Kaikki opiskelijat valitaan pääsykokeen perusteella. Pääsykoe sisältää ennakkotehtävän, kuvallisen tehtävän, kädentaitotehtävän ja haastattelun. Pääsykoetehtäviä varten ota mukaan piirtämiseen soveltuvia lyijykyniä, pyyhekumi, A3-vesiväripaperilehtiö, A4-paperia luonnoksia varten, vesi- tai peitevärit, siveltimiä, vesikuppi vesiväreille, sakset ja viivoitin.