Elintarvikealan perustutkinto

Lihatuotteiden valmistaja

Elintarvikealan perustutkinnon, elintarviketeknologian osaamisalan suoritettuasi voit työskennellä elintarvikkeiden valmistajana, lihatuotteiden valmistajana tai meijeristinä yritystoiminnan periaatteiden ja kestävän toimintatavan mukaisesti myös vaihtelevissa olosuhteissa ja kansainvälisessä ympäristössä.

Lihatuotteiden valmistajan osaamisalan suoritettuasi voit työskennellä mm. lihanleikkaamossa, lihavalmistetuotannossa, valmisruokatehtaassa sekä myynti- ja asiakaspalvelutehtävissä elintarvikemyymälöissä ja tavaratalojen herkkukeittiössä.

Opiskelemaan voit hakea kevään yhteishaussa ja jatkuvassa haussa.

Kenelle elintarvikkeiden valmistamisen ala sopii

Lihatuotteiden valmistus ammattina sopii kaikille alasta kiinnostuneille. Työ on vastuullista ja edellyttää elintarvikelakien ja säädösten noudattamista.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillisista perustutkinnoista sekä ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista saa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.

Elintarvikeala on kolmanneksi suurin teollisuusala ja työpaikkoja on ympäri Suomea. 

Opiskelutapa

Opinnot suunnitellaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan. Opinnot sisältävät käytännön työtehtäviä oppilaitoksessa, erilaisia oppimistehtäviä, sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Työpaikalla opiskellaan koulutussopimuksella tai mahdollisesti oppisopimuksella. Koulutuksen aikana on mahdollista hakeutua ulkomaille työelämäjaksolle.

Opintojen alussa opetellaan perusosaamista, hankitaan osaamista mm. eri raaka-aineiden käsittelystä, koneiden käyttämisestä, elintarvikkeiden valmistamisesta ja pakkaamisesta. Opiskelujen aikana suoritetaan hygieniapassi sekä työturvallisuus- ja ensiapukortti. Myöhemmin jatkat opiskelua valitsemallasi osaamisalalla. Opintojen aikana opit käsittelemään, valmistamaan ja pakkaamaan erilaisia lihavalmisteita. Opit mm. miten paloitella oikeaoppisesti nauta, miten valmistetaan herkullinen joulukinkku tai miten makkaraa valmistetaan. Työssä käytät eri prosessinvaiheisiin kuuluvia koneita ja laitteita. Ammattilaisena hallitset tuotantoeläinten anatomian ja lihanleikkaamisen taidon. 

Tutkinnon sisältö

Elintarvikealan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.

Tutkinto muodostuu

  • ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä)
  • yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä)

Tutkinnon tarkempi sisältö on kuvattu ePerusteissa (opintopolku.fi).

Hinta

Ammatilliset perustutkinnot ovat oppivelvollisuusikäisille opiskelijoille maksuttomia. Muut opiskelijat kustantavat itse opiskeluihin mahdollisessti liittyvät työvälineet, tavarat ja kirjallisuuden. Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella.


hae sivustolta