Elintarvikealan perustutkinto

Elintarvikkeiden valmistaja, Leipuri-kondiittori, Lihatuotteiden valmistaja

Elintarvikealan perustutkinnon suoritettuasi voit työskennellä elintarvikkeiden valmistajana, leipuri-kondiittorina, lihatuotteiden valmistajana tai meijeristinä yritystoiminnan periaatteiden ja kestävän toimintatavan mukaisesti myös vaihtelevissa olosuhteissa ja kansainvälisessä ympäristössä. Edukossa voit opiskella seuraavilla osaamisaloilla:
  • elintarviketeknologian osaamisala, elintarvikkeiden valmistaja
  • leipomoalan osaamisala, leipuri-kondiittori
  • liha-alan osaamisala, lihatuotteiden valmistaja
Elintarvikkeiden valmistajana työskentelet valmisruokatehtaassa tai erilaisissa elintarvikealan yrityksissä tai elintarvikeliikkeiden myynti- ja esittelytehtävissä. Leipuri-kondiittorin työpaikkoja ovat leipomot, konditoriat, teollisuusleipomot, paistopisteet, kahvila-konditoriat, suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteet tai pitopalveluyritykset. Lihatuotteiden valmistajana työskentelet esimerkiksi lihanleikkaamoissa, lihavalmistetuotannossa tai teurastamoissa tai lihan käsittely- ja myyntitehtävissä. Elintarvikkeiden valmistaja tekee leivonnaisia, eineksiä, valmiita ruoka-annoksia, salaatteja ja erilaisia makeisia. Lisäksi hän osaa tehdä erilaisia säilykkeitä sekä käsitellä lihaa ja kalaa Leipuri-kondiittori valmistaa erilaisia taikinoita, ruoka- ja kahvileipiä, sekä konditoriatuotteita. Liha-alan opinnot suoritetaan työpaikoilla, joko koulutussopimuksella tai oppisopimuksella. Opiskelemaan voit hakea kevään yhteishaussa ja jatkuvassa haussa.

Kenelle

Koulutus sopii kaikille alasta kiinnostuneille. Terveydellisiä rajoitteita ovat tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja ihottumat. Lievä hengitystieallergia on rajoite ja astma este alalle.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillisista perustutkinnoista sekä ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista saa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Elintarvikeala on kolmanneksi suurin teollisuusala ja työpaikkoja on ympäri Suomea. Kouvolassa on useita eri elintarvikealan yrityksiä.

Opiskelutapa

Opinnot suunnitellaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan. Opinnot sisältävät käytännön työtehtäviä oppilaitoksessa, erilaisia oppimistehtäviä, sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Työpaikalla opiskellaan koulutussopimuksella tai mahdollisesti oppisopimuksella. Koulutuksen aikana on mahdollista hakeutua ulkomaille työelämäjaksolle. Opintojen aikana opit tuntemaan erilaisia raaka-aineita, tuotteita ja niiden valmistustapoja. Käytät erilaisia koneita ja laitteita sekä tunnet teollisia prosesseja.

Tutkinnon sisältö

Elintarvikealan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu
  • ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä)
  • yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä)
Tutkinnon tarkempi sisältö on kuvattu ePerusteissa (opintopolku.fi).

Hinta

Ammatilliset perustutkinnot ovat oppivelvollisuusikäisille opiskelijoille maksuttomia. Muut opiskelijat kustantavat itse opiskeluihin mahdollisessti liittyvät työvälineet, tavarat ja kirjallisuuden. Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella.

hae sivustolta