Nuoriso- ja yhteisöohjaajan, kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto, työ sopii sinulle, joka olet kiinnostunut eri-ikäisten ohjaus-, opastus- ja kasvatustyöstä. Keskeistä työssä on ohjattavien hyvinvoinnin, osallisuuden ja yhteisöllisyyden edistäminen. Nuoriso- ja yhteisöohjaajana hallitset erilaisten asiakasryhmien, kuten kouluikäisten, nuorten, erityisryhmien, aikuisten tai ikäihmisten ohjaamisen ja osallistamisen.
Opiskelemaan voit hakea kevään yhteishaussa ja jatkuvassa haussa.
Kenelle nuoriso- ja yhteisöohjaajan työ sopii
Nuoriso- ja yhteisöohjaajan työ sopii kaikille alasta kiinnostuneille, alalle aikovista ammatinvaihtajiin. Koulutukseen valitaan alalle soveltuvia, joilla on hyvä terveys ja riittävä suomen kielen taito. Kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoon on tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia. Hakijan terveys ja toimintakyky – Opintopolku
Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet
Nuoriso- ja yhteisöohjaaja työskentelee esimerkiksi kuntien nuorisotyössä, erilaisissa järjestöissä ja projekteissa, kouluissa ja oppilaitoksissa, lastensuojelussa, koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnassa, vapaa-ajan yrityksissä sekä ikääntyvien että erityisryhmien parissa. Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Voit jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Moni nuoriso- ja yhteisöohjaaja suorittaa jatko-opintoina yhteisöpedagogin opinnot. Alan työllisyystilanne on hyvä.
Opiskelutapa
Opintoja voidaan toteuttaa lähiopintoina, verkko-opintoina tai monimuotoisesti tutkinnon osasta riippuen. Opintoihin kuuluu aina työpaikalla järjestettävää koulutusta, josta osan voi suorittaa myös ulkomailla. Opinnot voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.
Tutkinnon sisältö
Tutkinto muodostuu ammatillisista pakollisista ja valinnaisista tutkinnon osista sekä yhteisistä opinnoista.
Nuoriso- ja yhteisöohjaajan koulutuksen pakolliset tutkinnon osat antavat valmiudet ammatilliseen kohtaamiseen, yksilön, ryhmän ja yhteisön ohjaamiseen, nuoren kasvun ja hyvinvoinnin edistämiseen sekä osallisuuden tukemiseen ja sosiaaliseen vahvistamiseen.
Tutkinnossa voit valinnaisten opintojen avulla suunnata osaamistasi haluamaasi suuntaan – esim. liikkumisen, luonto- ja elämystoiminnan, ilmaisun tai järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan ohjaamiseen. Opintojen kesto on yksilöllinen, henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti keskimäärin kahdesta ja puolesta vuodesta kolmeen vuoteen.
Tutkinnon tarkempi sisältö on kuvattu ePerusteissa (opintopolku.fi).
Hinta
Ammatilliset perustutkinnot ovat oppivelvollisuusikäisille opiskelijoille maksuttomia. Muut opiskelijat kustantavat itse opiskeluihin mahdollisessti liittyvät työvälineet, tavarat ja kirjallisuuden. Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella.