Ravintola- ja catering-alan perustutkinto antaa monipuoliset taidot ruoanvalmistus-, tarjoilu-, myynti- ja asiakaspalvelutehtäviin. Alan työpaikat ovat ravintoloissa, hotelleissa, henkilöstöravintoloissa, opiskelija- ja lounasravintoloissa, laivoilla, sairaaloissa, kahviloissa, pikaruokapaikoissa sekä juhlapalvelu- ja matkailuyrityksissä.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto sisältää kaksi osaamisalaa:
Ruokapalvelun osaamisala (kokki)
Kokki erikoistuu monipuolisesti ruoanvalmistukseen: ruoka-annosten suunnitteluun, ruokien valmistamiseen ja tarjolle asettamiseen. Kokki käyttää toimintaympäristönsä mukaisia erilaisia työvälineitä ja laitteita. Lisäksi kokki osaa järjestää edustus- ja juhlatilaisuuksia asiakkaiden toiveiden mukaan.
Asiakaspalvelun osaamisala (tarjoilija)
Tarjoilija erikoistuu tarjoilu-, asiakaspalvelu- ja myyntitehtäviin. Tarjoilija huolehtii asiakastilojen viihtyisyydestä sekä ruokien ja juomien myynnistä. Hän tarjoilee ja työskentelee kassalla. Myös tilaus- ja edustustarjoilu kuuluvat tarjoilijan työhön.
Kenelle
Ravintola- ja catering-alan koulutus sopii sinulle, joka haluat oppia toteuttamaan asiakkaiden toiveita, kehittyä ruoanvalmistus- ja leivontataidoissa sekä asiakaspalvelu- ja tarjoilutaidoissa. Ravintola-ala sopii sinulle, jos haluat työskennellä joustavasti myös iltaisin ja viikonloppuisin. Tutkinnon suoritettuasi voit työllistyä monipuolisiin ravitsemisalan työpaikkoihin.
Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet
Ravintola-ala työllistää hyvin. Mahdollisia työpaikkoja voisivat olla esimerkiksi:
- kahvilat
- erilaiset julkisen- ja yksityisen puolen ravintolat
- hotellit
- liikenneasemat
- catering-alan yritykset
- juhla- ja pitopalveluyritykset
Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Voit jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.
Opiskelutapa
Opinnot suunnitellaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan.
Opinnot sisältävät lähi- ja verkko-opintoja, erilaisia oppimistehtäviä, Edukon toimipisteiden opetusravintoloissa käytännön työtehtävissä toimimista sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Työpaikalla suoritettavat opinnot sovitaan työpaikan kanssa koulutussopimuksella tai mahdollisuus suorittaa opinnot oppisopimuksella, jos sinulla on työpaikka. Koulutuksen aikana on mahdollista hakeutua ulkomaille työelämäjaksolle.
Tutkinnon sisältö
Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.
Tutkinto muodostuu:
- ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä)
- yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä)
Tutkintoon sisältyy pakollinen tutkinnon osa, ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osaamispistettä), kaksi osaamisalan pakollista tutkinnon osaa (yhteensä 65 osaamispistettä) ja valinnaisia tutkinnon osia 60 osaamispistettä.
Tutkinnon tarkempi sisältö on kuvattu ePerusteissa (opintopolku.fi).
Hinta
Ammatilliset perustutkinnot ovat oppivelvollisuusikäisille opiskelijoille maksuttomia. Muut opiskelijat kustantavat itse opiskeluihin liittyvät työvälineet, tavarat ja kirjallisuuden. Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella.