Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon suorittaneella on sähkö- ja automaatioalan tehtävissä edellytetty ammattitaito, ja hän osaa toimia yhteistyökykyisesti ja turvallisesti erilaisissa sähkö- ja automaatioasennuksia sisältävissä työtehtävissä. Tutkinnon suorittanut osaa lukea sähkö- ja automaatioalan suunnitteludokumentteja ja tehdä asennuksia asennusympäristön vaatimusten mukaisesti. Hän varmistaa, että työn lopputulos turvallinen ja se vastaa työlle asetettuja vaatimuksia.
Opiskelemaan voit hakea kevään yhteishaussa ja jatkuvassa haussa.
Kenelle
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto soveltuu kaikille alasta kiinnostuneille: perusopetuksen jälkeiseen jatkokoulutukseen tai jo aiemmin työelämässä toimineelle ammatinvaihtajalle.
Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet
Sähköalan ammattilaisia tarvitaan sähkön tuottamisen, jakelun ja siirron, sähköistyksen sekä sähköasennusten, korjauksen ja huollon sekä automaation ja kunnossapidon ammattitehtävissä. Uudet nykyaikaiset sähköjärjestelmät ja -laitteet automaatioineen työllistävät osaajia. Sähköasentajia työllistävät esimerkiksi sähköurakoitsijat, rakennusliikkeet, elektroniikka- ja sähköteollisuus, energiateollisuus sekä muut teollisuuden alat. Sähköasentajat ovat usein myös yrittäjiä.
Ammatillisen perustutkinnon suorittaminen antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Sähköasentajan tutkinto antaa hyvät tiedot ja taidot jatko-opintoihin esim. ammattikorkeakoulussa sähkö- ja automaatiotekniikan sekä energia- ja ympäristötekniikan opintoihin. Yliopisto-opinnot esim. tieto- ja sähkötekniikka sopivat sähköasentajan tutkinnon suorittaneelle.
Opiskelutapa
Opiskelutavat ovat lähi-, verkko-, työsaliopiskelu. Työsaliopiskelu on keskeistä. Myös opiskelu oppisopimuksella on mahdollista, tällöin opiskelijan pitää itse hankkia opisopimuspaikka.
Tutkinnon sisältö
Sähkö- ja automaatioasentajien opinnot käynnistyvät molemmille yhteisestä sähkö- ja automaatioalalla toiminen tutkinnon osasta. Tämän jälkeen opinnot eriytyvät kohdistuen tutkintonimikkeiden mukaisesti.
Kaikissa sähkö- ja automaatioalan tutkinnon osissa keskeistä ovat valmistautuminen tutkinnon osan keskeisiin asennustehtäviin, asennustehtävien tekeminen työturvallisesti ja sähkötyöturvallisesti sekä asennusten viimeistely ja dokumentointi.
Automaatioasentajille kohdistuvassa kappaletavara-automaatioasennukset -tutkinnon osassa opiskelijat asentavat ohjaus-, säätö- ja valvontalaitteita sekä -järjestelmiä, joita käytetään prosessiteollisuudessa, sekä kappaletavaroiden valmistuksessa.
Sähköasentajille kohdistuvassa pien- ja pienoisjännitesähköasennukset -tutkinnon osassa opiskelijat asentavat asuin-, liike-, toimisto- ja julkisten kiinteistöjen sähköasennuksia.
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto antaa mahdollisuuden kohdistaa opiskeluaan myös muihin sähköalan työtehtäviin, kuten sähköverkoston asennukseen, käyttöön ja huoltoon liittyviin tehtäviin. Sähkökäyttöjen opiskelu antaa hyvät tiedot ja taidot tehdä moottori- ja taajuusmuuttajakäyttöjen asennuksia sekä muita moottorin mekaanisen asennukseen liittyviä tarvittavia käynnissä pito-, ja huoltotoimenpiteitä.
Tutkinnon tarkempi sisältö on kuvattu ePerusteissa (opintopolku.fi).
Hinta
Ammatilliset perustutkinnot ovat oppivelvollisuusikäisille opiskelijoille maksuttomia. Muut opiskelijat kustantavat itse opiskeluihin liittyvät työvälineet, tavarat ja kirjallisuuden. Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella.