Taideteollisuusalan perustutkinto, Artesaani

Tuotteen valmistus (koru- ja pienesine)

Koru- ja pienesinevalmistuksen opiskelu on käytännönläheistä työpajatyöskentelyä, jossa opit harjoitustöiden kautta erilaisten kovien materiaalien tuntemusta ja käsittelyä. Opintojesi päämateriaalit ovat: jalometallit, metallit, jalo- ja korukivet, muovi sekä puu.

Kulttuuri- ja kuvallisten opintojen lisäksi opiskelet mm. 3D-mallinusta, rakenne- ja liitostekniikoita, taontaa ja pakotustekniikoita, hiekka- ja tyhjiövalutekniikoita, juotos- ja hitsaustekniikoita sekä emalointi-, kivenistutus- ja pintakäsittelytekniikoita.

Kaikki opiskelijat valitaan pääsykokeen perusteella. Pääsykoe sisältää ennakkotehtävän, kuvallisen tehtävän, kädentaitotehtävän ja haastattelun. Pääsykoetehtäviä varten ota mukaan piirtämiseen soveltuvia lyijykyniä, pyyhekumi, A3-vesiväripaperilehtiö, A4-paperia luonnoksia varten, vesi- tai peitevärit, siveltimiä, vesikuppi vesiväreille, sakset ja viivoitin.

Kenelle

Koru- ja pienesinevalmistajana työskentelevältä edellytetään kädentaitoja, muoto- ja tyylitajua, hahmottamiskykyä sekä värisilmää. Alan ammattitehtävissä on oltava oma-aloitteisuutta, yhteistyökykyä ja yrittämisen halua. Koru- ja pienesinevalmistus voi olla osin fyysisesti raskasta ja toimit pölyisessä työympäristössä.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Tutkinnon suorittanut koru- ja pienesinevalmistaja voi toimia taideteollisuusalan yrittäjänä tai työntekijänä tuotteiden suunnittelu- ja valmistustehtävissä. Lisäksi voit toimia taideteollisuusalan ohjaajana tai erikoismyyjänä. Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Voit jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Opiskelutapa

Opinnot ovat pääasiassa lähiopetusta ja opiskelupaikkanasi on Edukon UK85 toimipiste. Opintoihin kuuluu myös työpaikalla järjestettävää koulutusta, josta osan voi suorittaa myös ulkomailla.

Tutkinnon sisältö

Taideteollisuusalan perustutkinnon, tuotteen valmistuksen, laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Tutkintonimitys on artesaani.

Tutkinnon tarkempi sisältö on kuvattu ePerusteissa (opintopolku.fi).

Hinta

Ammatilliset perustutkinnot ovat oppivelvollisuusikäisille opiskelijoille maksuttomia. Muut opiskelijat kustantavat itse opiskeluihin liittyvät työvälineet, tavarat ja kirjallisuuden. Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella.


hae sivustolta