Opiskelijoillemme toteutettiin toiveruokaviikko -kysely. Kyselyyn vastasi yli 300 opiskelijaa. Iso kiitos kaikille vastaajille! Toiveruokia kertyi niin paljon, että kevään aikana järjestetään kaksi erillistä toiveruokaviikkoa. Edukossa on tarjolla opiskelijoiden toiveruokia viikolla 16 ja 17. Viikkojen tarjonta on tämän uutisen liitteenä.
Toiveruokien lisäksi opiskelijat pääsivät antamaan palautetta oppilaitosruuan laadusta, kertomaan ruokailutottumuksista sekä antamaan arvioita eri kestävän kehityksen teemojen merkityksestä. Kestävän kehityksen tavoitteena on yhdistää terveyttä edistävä ruokavalio ympäristön kannalta kestävään raaka-aineiden tuotantoon. Edukon tavoitteena on tehdä valintoja, jotka tukevat sekä hyvinvointiamme että ympäristöä.
Kyselyyn vastanneista opiskelijoista 45 % ruokailee päivittäin Edukossa ja liki 80 % kyselyyn vastanneista opiskelijoista tunnisti, että oppilaitosruokailu tukee heidän hyvinvointiaan.
Ruuan laadulle opiskelijat antoivat arvosanaksi 3,2/5.
Kyselyyn vastanneista opiskelijoista kolmannes kertoi käyvänsä harvemmin kuin viikoittain päivän aikana kaupassa ostoksilla, kun taas joka viides opiskelija kertoi käyvänsä päivittäin kaupassa. Opiskelijat kertoivat ostavansa kaupasta energiajuomia ja paistopistetuotteita.
Luomuraaka-aineiden ja lähiruoan hyödyntäminen sai opiskelijoilta suurta arvostusta. Lisäksi 2/3 opiskelijoista arvostaa, että oppilaitosruokailu huomioi perinneruuat ja monikulttuurisuuden. Nämä asiat tullaan Edukossa huomioimaan teemaviikkojen muodossa sekä raaka-aineiden valinnassa mahdollisuuksien mukaan. Lisäksi 85 % opiskelijoista kertoi pyrkivänsä minimoimaan ruokahävikkiä ruokailun yhteydessä.
Avoin palaute
Avoimessa palautteessa opiskelijat kiittivät ruokalan henkilökuntaa, toivoivat hedelmiä jälkiruuaksi sekä toivoivat perussalaatteja ilman herneitä tms. Lisäksi opiskelijat toivoivat tarjottimia takaisin.
– Tarjottimien poistamisella Eduko seuraa muiden ammattiopistoiden hyväksi koettua tapaa. Kuuman veden ja vahvojen teollisten konepesuaineiden kulutuksen huomattava vähentyminen säästää luontoa sekä saadulla taloudellisella säästöllä voimme tarjota myös kalliimmista raaka-aineista valmistettuja lounasruokia ja silloin tällöin myös herkutteluhetkiä, vastaa ruokapalvelu- ja ravintolapäällikkö Riitta Karhu.