Tarinoita

Etusivu  /  Oppimaan  /  Tarinoita

Lentäjästä metsäpalvelualan yrittäjäksi 54-vuotiaana

tommi

Ammatinvaihtajia on monia, mutta ensi kerran kuullessa Tommi Turkin tarinan on pakko kysyä: Että anteeksi, teit mitä?

Covid-19 muutti suunnitelmat

Turkki muutti rapakon taakse USA:han 1990 osallistuakseen lentäjäkoulutukseen ja siitä lähti lähes kolmenkymmenen vuoden seikkailu ulkomailla. Viimeiset vuodet Turkki lensi sopimuspilottina rahti- ja matkustajakoneita Air Japanilla. Sitten tuli Korona ja työt loppuivat kokonaan. Oli pakko keksiä uusi toimeentulo, joka löytyikin tutusta lomapuuhasta.

Metsän omistajasta metsuriksi

Turkki oli tottunut tekemään lomillaan paljon metsätöitä isältään perimällä metsäalueella. Ei siis ollut ihme, että Kouvolan Ammattiopisto Edukon metsäalan ammattitutkinto alkoi kiinnostamaan uuden tilanteen edessä.

– Kyllähän suoraan ammattiin valmistava koulutus on hyvä ja tärkeää. Paljon parempi kuin mennä yliopistoon ja valmistua paperilla, jolla ei tee mitään. Tärkeintä on kohdistaa koulutus siihen missä on pulaa tekijöistä, Turkki toteaa ja jatkaa. – Edukon koulutuksen joustavuus sopi minulle hyvin, koska aloitin yritystoiminnan jo yli vuosi ennen valmistumista. Tosin se ei ehkä sovi nuorille, joilla ei ole vielä työelämän taitoja ja kokemusta.

Onko alan vaihtaminen kaduttanut?

Tämä kysymys pyörii varmasti monen alaa vaihtavan mielessä. Turkki ei kuitenkaan olisi enää valmis palaamaan takaisin entiseen ammattiin. Hänen mielestään on mukava painaa päänsä joka ilta omaan tyynyyn, kun aikaisemmin tuli vietettyä lähes kaksi sataa päivää vuodessa hotelleissa. Myös yrittäjyydessä on oma vapautensa, joka Turkkia miellyttää. Alan vaihto ei siis ole kaduttanut.

– Jos alanvaihto kiinnostaa niin kannattaa varmistaa työllisyystilanne uudella alalla kotinsa lähellä. Ei se alanvaihto mikään automaattinen avain onneen ole, joka alalla on hyvät ja huonot puolensa, Turkki naurahtaa leppoisasti.

Tommista on tehty juttuja muuallekin:

https://mikkelinuusyrityskeskus.fi/yrittajatarinat/sopimuslentajasta-metsapalvelualan-yrittajaksi-54-vuotiaana/

https://www.storaensometsa.fi/metsatoihin-japanista-asti/

Innostuitko Tommin tarinasta?

Apua uravalintaan ja tukea opiskeluun

Edukon opinto-ohjaajat antavat tietoa opiskelumahdollisuuksista sekä esimerkiksi rahoitusvaihtoehdoista. He auttavat opintojen suunnittelussa sekä uran valinta- ja jatkokoulutusasioissa. Kuraattori puolestaan antaa tukea opiskeluun ja koulunkäyntiin, toimeentuloon, asumiseen ja opiskelijan oikeusturvaan liittyvissä asioissa ja psykologi tukee haastavissa elämäntilanteissa.

Opinto-ohjaajat päivystävät hakijapalveluissa maanantaista torstaihin klo 9.00–15.00
puh. 040 179 7109, hakijapalvelut@eduko.fi

 

hae sivustolta