Blogi

Agilityä ja kaksoistutkinto


18-vuotias korialainen Niko Mäkeläinen on edukolainen yhdistelmäopiskelija. Hän suorittaa parhaillaan sekä luonto- ja ympäristöalan perustutkintoa sekä käy samalla iltalukiota. Voisi luulla, että urakka on rankka, mutta Niko on toista mieltä.

– Aluksi kaikki tuntui epäselvältä, mutta kun asiat alkoivat rullaamaan, niin kaikki meni hyvinkin omalla painollaan, Niko toteaa. – Kun tunneilla keskittyy ja kuuntelee hyvin, sillä pärjää hienosti. Pitkä matikka on ollut ainoa, missä on joutunut tekemään enemmän hommia. Olen jutellut kavereideni kanssa, jotka käyvät pelkästään päivälukiota, niin ainakin minusta tuntuu, että minä pääsen joissain määrin jopa helpommalla.

Luonto- ja ympäristöalan opinnot eivät olleet itsestäänselvyys

Niko kertoo, että mietti vielä hakupäivää edellisenä päivänä valintaansa. Häntä kiinnosti monet asiat luonto- ja ympäristöalan lisäksi.

– Oli kyllä vaikea valinta, Niko tuumailee. – Minua kiinnostaa monet asiat, kuten esimerkiksi autoala. Kuitenkin olen lapsesta asti tykännyt olla ulkona. Mietin valintaani siltä kantilta, että mieluummin teen töitä ulkona kuin jossain korjaamossa tai muissa sisähommissa.

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinnossa opiskelija saa myös hyvän pohjan tämän alan jatko-opinnoille. Koulutuksessa käydään läpi monipuolisesti lajitunnistusta sekä erilaisia elinympäristöjä. Tunneilla liikutaan myös paljon maastossa eri vuodenaikojen mukaan.

– Tämä asia ratkaisi tietenkin paljon. Ulkoilen paljon koirieni ja harrastan niiden kanssa agilityä. Mikä on sen mukavampaa, kun saa opiskella luonnossa!

Miten aika riittää sekä kouluun, että noin aikaa vievään harrastukseen?

Agility on koirien ja ohjaajien vauhdikas harrastus, sekä kilpailulaji, jossa koiran tulee suorittaa tuomarin suunnittelema esterata ohjaajan kanssa mahdollisimman virheettömästi ja nopeasti. Kuulostaa, että aikaa menee paljon.

– Aika riittää oikein hyvin, Niko naurahtaa. – Olen tehnyt Kouvolan seudun seurakoirakerho ry:lle paljon talkoita ja osallistunut koulutuksiin, joten olen saanut vapaavuoro-oikeuden eli voin mennä hallille aina, kun siellä on tilaa. Sitä paitsi sen on minun ja koirieni yhteinen harrastus, joten mielekkäälle tekemiselle löytyy aina aikaa.

Niko ottaakin agilityn tosissaan, mutta ei turhan vakavasti. Kilpailuihin menee aikaa noin kolmena viikonloppuna kuukaudessa. Laji tarjoaa sopivasti reipasvauhtista liikuntaa myös Nikolle itselleen.

– Agility on monipuolinen ja äärimmäisen herkkä laji. Suoritus ei ole ohi ennen kuin viimeinen este on suoritettu. Siinä tulee juostua itsekin paljon ja vaikka se ottaakin, niin se antaa paljon. Tykkään käydä peruslenkkien lisäksi koirien kanssa ihan hölkkä- ja juoksulenkeillä viikoittain.

Opiskelu Edukossa

– Olen ollut tosi tyytyväinen valintaani. Opiskelu on tehty niin helpoksi kuin se vaan on voitu tehdä. Valitsemani ala on monipuolinen ja olenkin saanut aika vapaasti valita omat polkuni, Niko sanoo. – Kaikki on toiminut tosi hyvin, apua on tullut aina kun on tarvinnut ja kaiken lisäksi opet ovat olleet supermukavia.

Jatkosuunnitelmat ovat vielä avoinna

Niko aloittaa varusmiespalvelun heinäkuussa. Jatkosuunnitelmat ovat vielä auki, koska Niko keskittyy nyt vain tutkintojensa suorittamiseen.

– On helpompi suunnitella tulevia sitten kun intti on suoritettu. En ole vielä varma jatkanko heti opiskeluja vai pidänkö välivuoden. Joka tapauksessa, kun on kaksoistutkinto taskussa, niin jatko-opinnot ovat hyvin todennäköisiä jossain vaiheessa.

Kaikissa Kouvolan Ammattiopiston perustutkinnoissa, paitsi lentokoneasennuksen perustutkinto, voit suorittaa ammatillisten opintojen rinnalla lukio-opintoja ja ylioppilastutkinnon. Jos liität ammatillisiin opintoihisi ylioppilastutkinnon, suoritat kaksoistutkinnon. Mikäli hankit opintojesi aikana myös lukion päättötodistuksen, suoritat kolmoistutkinnon.

hae sivustolta