Blogi

Jari edustaa kansainvälisissä Skills-kilpailuissa yhtenä harvoista lajinsa pääexperteistä

Skills Finland ry edistää ammatillisen koulutuksen laatua ja vetovoimaa kilpailu- ja valmennustoiminnan avulla. Vuonna 1993 perustetun yhdistyksen taustavoimia ovat opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja ammatilliset oppilaitokset sekä keskeiset työmarkkina- ja opetusalan järjestöt. Skills Finland ry:n tavoitteena on rakentaa yhdessä yhteistyökumppanien kanssa maailman parasta ammattiosaamista. Se järjestääkin yhteistyökumppanien kanssa vuosittain ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitajan Suomessa sekä lähettää ja valmentaa yhteistyökumppaniensa kanssa joukkueen vuorovuosin järjestettäviin WorldSkills- ja EuroSkills-kilpailuihin.

Joukkueen kokoaminen aloitetaan experttihaulla ja hakuun voivat oppilaitokset ja yritykset esittää omia ehdokkaitaan. Niihin lajeihin, joihin Suomesta lähetetään ekspertti, valitaan kilpailijat avoimilla karsinnoilla. Ekspertiksi tai kilpailijaksi valitulla tulee aina olla oma taustayhteisö, joka esimerkiksi vastaa kilpailuun osallistumisen kuluista. Skills Finland nimeää maajoukkueen ja koordinoi maajoukkuevalmennusta.

Viimeisimmät ammattitaidon EM-kilpailut, EuroSkillsit, järjestettiin Puolan Gdanskissa 5.–9.9.2023. Suomesta kilpailuun osallistui virallinen ammattitaitomaajoukkue, johon kuuluu 25 kilpailijaa ja 22 eksperttiä, joista yksi oli edukolainen opettaja Jari Koskinen.

Jari Koskinen on toiminut jo useamman vuoden pääeksperttinä kansainvälisissä EuroSkills- sekä WorldSkills-ammattitaitokisoissa elektroniikkatekniikan lajissa. Pääekspertin tehtävä kisoissa on johtaa kilpailua. Kilpailijan mukana kisoissa seuraa aina ekspertti. Ensimmäisen kerran Jari toimi eksperttinä Sao Paulossa vuonna 2015, mutta jo tämän ensimmäisen kisan jälkeen häntä pyydetiin lajin pääekspertiksi, mikä on tietysti suuri kunnia. Suomesta on vain kaksi pääeksperttiä.

EuroSkills Gdansk 2023 -kilpailussa oli yhteensä 43 lajia, jotka edustivat ammatillisen koulutuksen eri ammatteja lähihoitajasta hitsaajaan ja kokista sähköasentajaan. Kilpailijoita oli yhteensä 600 ja kävijöitä AmberExpo-messukeskukseen odotettiin 100 000. Elektroniikkalajissa Suomea edustanut Paulus Kivelä on valmistunut OSAOsta Oulusta, mutta on siirtynyt Kouvolaan Edukoon opiskelemaan toista tutkintoa ohjelmistokehittäjänä. Samalla hän myös valmistautui nyt käytyihin kisoihin ja saa siitä hyväksilukuna pätevyyden huippuosaajana toimimiseen.

Suomen joukkueen mitalisaalis Gdanskista oli upea: kuusi mitalia, yksi kulta, kolme hopeaa ja kaksi pronssia. Lisäksi yhdeksässä lajissa suomalaiset palkittiin keskitasoa paremmasta suorituksesta Medallion for Excellence -tunnuksella.

Seuraavaksi on vuorossa WorldSkills-kisat Ranskassa Lyonissa ensi vuonna. Tanskassa Herningissä kisataan tämän jälkeen 2025 jälleen EuroSkills-kisat. Ja Jari aikoo tietenkin olla mukana. Siitäkin huolimatta, että homma vaatii paljon omaakin aikaa ja panostusta jo paljon ennen varsinaisia kisoja. Gdanskissakin pääexpertit tarkastivat tuloksia ja päivät venyvät usein puolelle öin, kertoi Jari.

hae sivustolta