Blogi

Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa

Nokipannukahvit ja telttamajoitus on ollut Raine Honkaselälle tuttua hommaa jo pikkupojasta asti. Raine tutustui metsäretkillään isän kanssa kasveihin, eläimiin ja sitä kautta koko luonnon monimuotoisuus tuli osaksi elämää. Kun lähes viidentoista vuoden kilpaurheiluvuoden jälkeen alkoi elämässä tietynlainen tyhjyys, sen täyttämiseen Honkaselällä oli selvä visio. Kun samaan aikaan vuonna 2014 Repovedellä järjestettiin Kansallispuisto-oppaan koulutus, kirkastui tulevaisuuden suunnitelmat hyvin selviksi. Honkaselkä osallistui koulutukseen ja perusti luontoretkeilyalan yrityksen.

Lisää eväitä jopa ammattilaiselle

Vaikka Raine Honkaselällä oli kokemusta luonnosta sekä taskussa vuosien aikana kertynyt useampi alan koulutus, niin Edukon luontoalan ammattitutkinto toi tarvittavan todistuksen osaamisesta sekä mahdollisuuden oppia uutta. Yrittäjän oppisopimuksella suoritettu tutkinto tuo varmuutta yrittäjyyteen ja monipuolistaa yritystoimintaa. Oppisopimuksella pystyi siis kouluttautumaan työn ohessa omassa yrityksessä.

– Olin todella yllättynyt, kuinka joustavaa ja vaivatonta koulutuksen suunnittelu opettajien kanssa oli, Honkaselkä toteaa. – Tein koko tutkinnon näytöillä omassa yrityksessä. Sain todella paljon ammattilaisten apua ja uusia näkökulmia yrityksen toimintaan. Voin vakuuttaa, että reppu täyttyi uusista eväistä.

Honkaselän yrityksellä ”Eräsellä” on välinevuokraamo Tervajärven sisääntulossa Repoveden kansallispuistossa. Itsepalveluvuokraamosta voi vuokrata talvella muun muassa liukulumikenkiä, lumikenkiä, ahkion tai kesällä kanootteja, SUP-lautoja, soutuveneen, lapsen kantorinkan tai vaikkapa teltan.

– Opiskeluiden tuotteena ja yhtenä näyttönä syntyi lumikenkä- ja liukulumikenkäreitti ”Liiturin kiito” Repoveden kansallispuistoon, Honkaselkä kertoo tyytyväisenä. – Opettajien ammattitaito ja alan tuntemus oli melkeinpä parasta antia koko koulutuksessa. Suosittelen vilpittömästi koulutusta muillekin alan yrittäjille ja totta kai myös niille, jotka pitävät luonnosta sekä ihmisten kanssa olemisesta.

Tulevaisuus vielä avoin

Opiskelu oli intensiivistä ja työteliästä, joten nyt on Honkaselän mukaan hyvä aika nauttia uusista opeista ja hyödyntää oppimaansa käytännössä.

– ­En voi kieltää, etteikö tietynlainen nälkä olisi jäänyt lisäkoulutukseen, Honkaselkä sanoo. – Sain kuitenkin niin paljon uutta oppia, ettei lisäoppi ole välttämätöntä vielä vähään aikaan. Katsotaan asiaa muutaman vuoden päästä.

hae sivustolta