Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto

Automaatioasentaja

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon suorittaneella automaatioasentajalla on sähkö- ja automaatioalan tehtävissä edellytetty ammattitaito, ja hän osaa toimia yhteistyökykyisesti ja turvallisesti erilaisissa automaatioasennuksia sisältävissä työtehtävissä. Tutkinnon suorittanut osaa lukea automaatioalan suunnitteludokumentteja ja tehdä asennuksia asennusympäristön vaatimusten mukaisesti. Hän varmistaa, että työn lopputulos turvallinen ja se vastaa työlle asetettuja vaatimuksia.

Opiskelemaan voit hakea kevään yhteishaussa ja jatkuvassa haussa.

Kenelle automaatioasentajan ammatti sopii

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, automaatioasentaja soveltuu kaikille alasta kiinnostuneille: perusopetuksen jälkeiseen jatkokoulutukseen tai jo aiemmin työelämässä toimineelle ammatinvaihtajalle.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Uudet nykyaikaiset sähköjärjestelmät ja -laitteet automaatioineen työllistävät osaajia. Automaatioasentajia työllistävät esimerkiksi sähköurakoitsijat, rakennusliikkeet, elektroniikka- ja sähköteollisuus, energiateollisuus sekä muut teollisuuden alat. Automaatiota käytetään yhä enemmän erilaisissa tuotantolaitoksissa.

Ammatillisen perustutkinnon suorittaminen antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Automaatioasentajan tutkinto antaa hyvät tiedot ja taidot jatko-opintoihin esim. ammattikorkeakoulussa sähkö- ja automaatiotekniikan sekä energia- ja ympäristötekniikan opintoihin. Yliopisto-opinnot, esimerkiksi tieto- ja sähkötekniikka, sopivat automaatioasentajan tutkinnon suorittaneelle.

Opiskelutapa

Opiskelutavat ovat lähi-, verkko-, työsaliopiskelu. Työsaliopiskelu on keskeistä. Myös opiskelu oppisopimuksella on mahdollista, tällöin opiskelijan pitää itse hankkia oppisopimuspaikka.

Tutkinnon sisältö

Automaatioasentajien opinnot käynnistyvät sekä sähköasentajille että automaatioasentajille yhteisestä sähkö- ja automaatioalalla toimiminen -tutkinnon osasta. Tämän jälkeen opinnot eriytyvät kohdistuen tutkintonimikkeiden mukaisesti.

Kaikissa automaatioalan tutkinnon osissa tärkeää on valmistautuminen tutkinnon osan keskeisiin asennustehtäviin, asennustehtävien tekeminen työturvallisesti ja sähkötyöturvallisesti sekä asennusten viimeistely ja dokumentointi.

Automaatioasentajille kohdistuvassa kappaletavara-automaatioasennukset -tutkinnon osassa opiskelijat asentavat ohjaus-, säätö- ja valvontalaitteita sekä -järjestelmiä, joita käytetään prosessiteollisuudessa, sekä kappaletavaroiden valmistuksessa.

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, automaatioasentaja antaa mahdollisuuden kohdistaa opiskeluaan myös muihin sähköalan työtehtäviin, kuten sähköverkoston asennukseen, käyttöön ja huoltoon liittyviin tehtäviin. Sähkökäyttöjen opiskelu antaa hyvät tiedot ja taidot tehdä moottori- ja taajuusmuuttajakäyttöjen asennuksia sekä muita moottorin mekaanisen asennukseen liittyviä tarvittavia käynnissäpito- ja huoltotoimenpiteitä.

Tutkinnon tarkempi sisältö on kuvattu ePerusteissa (opintopolku.fi).

Hinta

Ammatilliset perustutkinnot ovat oppivelvollisuusikäisille opiskelijoille maksuttomia. Muut opiskelijat kustantavat itse opiskeluihin liittyvät työvälineet, tavarat ja kirjallisuuden. Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella.


hae sivustolta