Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Tarjoilija

Tarjoilijan työ on asiakaspalvelua ja myyntiä yksittäisille asiakkaille sekä ryhmille. Tarjoilija vastaanottaa ja huomioi asiakkaat, esittelee ja myy ruoka- ja juomatuotteita ja vastaa niiden tarjoilusta. Yhteistyössä työntekijöiden kanssa tarjoilija vastaa asiakkaiden viihtymisestä, tyytyväisyydestä ja turvallisuudesta sekä pitää huolta työympäristön siisteydestä ja puhtaudesta. Lisäksi tarjoilijan tehtävänä on vastata kassa- ja maksuliikenteestä.

Tarjoilijan työssä käytät vuorovaikutus- ja ihmissuhdetaitoja sekä palvelet kansainvälisiä asiakkaita. Valmistuneet tarjoilijat työllistyvät hyvin. Tarjoilijan työpaikkoja ovat kahvilat, cocktailbaarit, olutravintolat, ruokaravintolat, liikenneasema, tilaus- ja juhlaravintolat, hotellit tai henkilöstöravintolat.

Kenelle ravintola- ja catering-ala sopii

Ravintola- ja catering-alan koulutus  (Asiakaspalvelun osaamisala/tarjoilija) sopii sinulle, joka haluat oppia toteuttamaan asiakkaiden toiveita, kehittyä ruoanvalmistus- ja leivontataidoissa sekä asiakaspalvelu- ja tarjoilutaidoissa. Ravintola-ala sopii sinulle, jos haluat työskennellä joustavasti myös iltaisin ja viikonloppuisin. Tutkinnon suoritettuasi voit työllistyä monipuolisiin ravitsemisalan työpaikkoihin.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Ravintola-ala työllistää hyvin. Mahdollisia työpaikkoja voisivat olla esimerkiksi:

  • kahvilat
  • erilaiset julkisen- ja yksityisen puolen ravintolat
  • hotellit
  • liikenneasemat
  • catering-alan yritykset
  • juhla- ja pitopalveluyritykset

Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Voit jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Opiskelutapa

Opinnot suunnitellaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan.

Opinnot sisältävät lähi- ja verkko-opintoja, erilaisia oppimistehtäviä, Edukon toimipisteiden opetusravintoloissa käytännön työtehtävissä toimimista sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Työpaikalla suoritettavat opinnot sovitaan työpaikan kanssa koulutussopimuksella tai mahdollisuus suorittaa opinnot oppisopimuksella, jos sinulla on työpaikka. Koulutuksen aikana on mahdollista hakeutua ulkomaille työelämäjaksolle.

Tutkinnon sisältö

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.

Tutkinto muodostuu:

  • ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä)
  • yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä)

Tutkintoon sisältyy pakollinen tutkinnon osa, ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osaamispistettä), kaksi osaamisalan pakollista tutkinnon osaa (yhteensä 65 osaamispistettä) ja valinnaisia tutkinnon osia 60 osaamispistettä.

Tutkinnon tarkempi sisältö on kuvattu ePerusteissa (opintopolku.fi).

Hinta

Ammatilliset perustutkinnot ovat oppivelvollisuusikäisille opiskelijoille maksuttomia. Muut opiskelijat kustantavat itse opiskeluihin liittyvät työvälineet, tavarat ja kirjallisuuden. Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella.


hae sivustolta