Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Kokki

Kokin ammatti on ruoanvalmistusta ja asiakaspalvelua . Kokki tuntee raaka-aineita ja valmistaa niistä erilaisia maukkaita ruoka-annoksia. Työssään hän vastaa keittiön puhtaudesta, omavalvonnasta ja kestävän kehityksen mukaisesta toiminnasta. Kokki huomioi ravitsemissuositukset ja erityisruokavaliot ja hänellä on paineensietokykyä. Kokki vastaa omalta osaltaan asiakkaiden tyytyväisyydestä ja viihtyväisyydestä 

Valmistuneet kokit työllistyvät hyvin. Kokin työpaikkoja ovat kahvilat ja henkilöstöravintolat, pikaruokaravintolat, tilaus- ja juhlaravintolat, fine dining-ravintolat, hotellit, liikenneasemat.

Kenelle kokin ammatti sopii

Ravintola- ja catering-alan koulutus (Ruokapalvelun osaamisala (kokki) sopii sinulle, joka haluat oppia toteuttamaan asiakkaiden toiveita, kehittyä ruoanvalmistus- ja leivontataidoissa sekä asiakaspalvelu- ja tarjoilutaidoissa. Ravintola-ala sopii sinulle, jos haluat työskennellä joustavasti myös iltaisin ja viikonloppuisin. Tutkinnon suoritettuasi voit työllistyä monipuolisiin ravitsemisalan työpaikkoihin.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Ravintola-ala työllistää hyvin. Mahdollisia työpaikkoja voisivat olla esimerkiksi:

  • kahvilat
  • erilaiset julkisen- ja yksityisen puolen ravintolat
  • hotellit
  • liikenneasemat
  • catering-alan yritykset
  • juhla- ja pitopalveluyritykset

Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Voit jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Opiskelutapa

Opinnot suunnitellaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan.

Opinnot sisältävät lähi- ja verkko-opintoja, erilaisia oppimistehtäviä, Edukon toimipisteiden opetusravintoloissa käytännön työtehtävissä toimimista sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Työpaikalla suoritettavat opinnot sovitaan työpaikan kanssa koulutussopimuksella tai mahdollisuus suorittaa opinnot oppisopimuksella, jos sinulla on työpaikka. Koulutuksen aikana on mahdollista hakeutua ulkomaille työelämäjaksolle.

Tutkinnon sisältö

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.

Tutkinto muodostuu:

  • ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä)
  • yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä)

Tutkintoon sisältyy pakollinen tutkinnon osa, ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osaamispistettä), kaksi osaamisalan pakollista tutkinnon osaa (yhteensä 65 osaamispistettä) ja valinnaisia tutkinnon osia 60 osaamispistettä.

Tutkinnon tarkempi sisältö on kuvattu ePerusteissa (opintopolku.fi).

Hinta

Ammatilliset perustutkinnot ovat oppivelvollisuusikäisille opiskelijoille maksuttomia. Muut opiskelijat kustantavat itse opiskeluihin liittyvät työvälineet, tavarat ja kirjallisuuden. Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella.


hae sivustolta