Ruokapalvelujen ammattitutkinto sopii sinulle, jos haluat toimia kokkina ravitsemisalan yrityksissä tai haluat laajentaa ja syventää omaa osaamistasi ruoanvalmistustehtävissä. Ammattitutkinnosta voit erikoistua ja valita joko ravintolankokin tai suurtalouskokin osaamisalan. Opit koulutuksen aikana käsittelemään erilaisia raaka-aineita ja valmistamaan ateriakokonaisuuksia kustannustehokkaasti. Käytät tehokkaasti keittiön koneita ja laitteita. Huomioit erilaiset asiakasryhmät ja palvelet asiakkaita kohteliaasti liikeidean mukaisesti.
Koulutukseen on jatkuva haku. Valintahaastatteluun kutsutaan hakemusten perusteella.
Ruokapalvelujen ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä.
Kenelle
Ruokapalvelujen ammattitutkinto on tarkoitettu alalla työskenteleville ammatillisen osaamisen kehittämiseen. Koulutukseen osallistuvalta edellytetään työpaikkaa.
Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet
Tutkinnon suorittanut ravintola- tai suurtalouskokki toimii työpaikan asiantuntijana työyhteisössä.
Opiskelutapa
Opiskelu edellyttää alan työpaikkaa. Koulutus toteutetaan ensisijaisesti oppisopimuskoulutuksena.
Opintojen alussa opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa kartoitetaan aiemmin hankittu osaaminen. Opinnot koostuvat työpaikalla järjestettävästä koulutuksesta, verkko-opinnoista ja lähiopetuspäivistä (1 pv/kk).
Opintojen kesto noin 1,5 vuotta, yksilöllisen suunnitelman mukaisesti.
Tutkinnon sisältö
Ruokapalvelujen ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä.
Tutkinnossa on kaksi osaamisalaa:
- ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala, ravintolakokki
- suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala, suurtalouskokki.
Tutkinto muodostuu osaamisalan pakollisesta tutkinnon osasta, Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä tai Ruoanvalmistus suurtaloudessa (60 osaamispistettä), sekä valinnaisista tutkinnon osista (90 osaamispistettä).
Pakollinen tutkinnon osa | 60 osp
Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala
- Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä, 60 osp
Suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala
- Ruoanvalmistus suurtaloudessa, 60 osp
Valinnaiset tutkinnon osat | 90 osp
- Erityisruokavalioaterioiden valmistaminen, 50 osp
- Kasvisruokien valmistaminen, 40 osp
- Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen, 50 osp
- Ruoanvalmistus eri tuotantomenetelmillä, 30 osp
- Ruoanvalmistus tilauspalvelussa, 40 osp
- Toisen osaamisalan pakollinen tutkinnon osa | 40 osp
- Ammatillinen tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta 10-30 osp
Kustannukset
Koulutus on yksityishenkilölle maksuton. Opiskelija kustantaa itse opiskelumateriaalin ja -välineet. Koulutukseen voi osallistua myös oppisopimuksella.